«VI FRA ANDRE» – Singel (2012)

For download og streaming:

    

Komponist:
Det antas at komponisten er André Grétry (1741-1813) Han var født i Liége i dagens Belgia, men byen var på den tiden under fransk styre, så han regnes som en fransk komponist. Han kom fra håpløst enkle kår, men faren var folkemusiker og André fikk grundig musikkundervisning. Han endte opp i Italia og ble en velansett operakomponist, laga mest komiske operaer og operetter. Han er også kjent for å orkestrere på en måte som går utenfor instrumentenes mulighet. Under den franske revolusjonen mista han alle sine eiendommer, men unngikk guillotinen så vidt det var. Napoleon ga han en høy utmerkelse og pensjon. Grétrys største verk regnes å være operaen om Rikard Løvehjerte (1771). Der er det en romansemelodi som går på teksten ”O Richard, O mon Roi, l´universe t´abandonne”. Det antas at det er denne melodien det er snakk om i denne sammenhengen. Men den er blitt nokså forvanska, og det er bare deler av romansen som er brukt. Derfor en tvil. Men denne melodien var meget populær og ble sunget i mange miljø og ved mange anledninger, den fikk nye tekster – ble vel litt slipt ned. Det taler for. Du kan gå på Youtube og høre sjøl.

Tekstforfatter:
Henrik Wergeland (1808 – 45) Det ingen norsk forfatter som har fått flere sider i Norsk Litteraturhistorie enn han. Wergelands betydning som dikter og nasjonsbygger er velkjent. Wergeland er skolepensum – alle skal kunne han..
Sangen ”Vi ere en nasjon vi med” hadde opprinnelig tittelen ”Smaaguttenes nationalsaang”, og den regnes som den aller første nasjonalsang for barn. I teksten hylles Norge, og barnet lengter etter å bli voksen og forsvare dette landet. Teksten plasseres i den store haugen av barnedikt og barneregler som Wergeland skrev – en enorm produksjon av sånt også. Kimen til barnetoget 17.mai ligger altså i denne sangen.

Den nye teksten:
Innvandringen til Norge de siste tiårene er i ferd med å prege nasjonen ettertrykkelig – også nasjonaldagen. Norske barn og kvinner for lengst på plass i nasjonalfeiringa, nå står innvandrerne for tur. Så derfor denne parafrasen i Wergelands ånd – for han kjempa for både jøder, jesuitter og muslimer. Men samtidig ser vi nå at innvandringen byr på store utfordringer. Det konservative norske folk vil komme til å slite med innvandrerne mange år framover. Både damelangrenn og V-stil i hopp var i sin tid uønsket. Hvite sokker er fremdeles kjipt. Svenskehandel er harry. Derfor vil innvandrere som stempler svinekjøtt som ureint, fornekter homofili og går inn for omskjæring og flerkoneri, møte en vegg av nasjonal stolthet og protest. Vi har mye ureint farvann foran oss selv om politikerne sier at innvandring er bra og nødvendig. Ludvig Holberg sa noe klokt om dette: Ett er sjøkart lese – noe annet skip at føre.

Last ned: «VI FRA ANDRE» (Tekst og akkorder)

Denne artikkelen ble publisert i kategorien Musikk.

Det er stengt for kommentarer.